Jaka kolumna będzie potrzebna do produkcji spirytusu?

Czysty spirytus 96 proc. można uzyskać dzięki rektyfikacji. Najlepszym sprzętem do przeprowadzenia tego procesu będzie kolumna rektyfikacyjna, trzeba jednak mieć na uwadze, że są one dostępne w wielu wersjach, dlatego przed zakupem warto dokładnie sprawdzić jej główne parametry.

Stalowa czy miedziana?

Destylatory dostępne obecnie na rynku zazwyczaj są albo z miedzi, albo ze stali nierdzewnej. Miedź uchodzi za materiał dużo szlachetniejszy, dlatego renomowane destylarnie pracują właśnie na miedzianym sprzęcie. Stal natomiast jest tańsza i łatwiejsza w obróbce, dlatego w razie potrzeby da się ją szybko naprawić lub zmodyfikować, co w przypadku miedzi wymaga znacznie większych umiejętności. Stal na destylator koniecznie musi być nierdzewna, w przeciwnym razie destylator praktycznie od razu zacznie korodować, a do produkowanego alkoholu dostanie się sporo niepożądanych, szkodliwych związków chemicznych.

Kolumna miedziana, np. z oferty dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54, pracuje bardziej wydajnie od swojego stalowego odpowiednika. Jest tańsza w utrzymaniu, a przede wszystkim gwarantuje pełny, zharmonizowany smak bez metalicznego posmaku, który często pozostaje w alkoholach robionych na destylatorach stalowych. Więcej o właściwościach tego typu sprzętu: dobrydestylator.pl.

Kolumna rektyfikacyjna czy pot-still?

Są to dwa główne typy destylatorów, a różnica między nimi jest dość znacząca. Jeśli celem produkcji ma być czysty spirytus 96 proc., to należy zainwestować w kolumnę rektyfikacyjną. Na wybranych pot-stillach też da się zrobić mocny alkohol, ale to raczej w ramach dodatkowej produkcji, ponieważ ich podstawowym zadaniem są alkohole smakowe, jak gin, śliwowica czy brandy. Trzeba się też liczyć z tym, że na pot-stillu uda się osiągnąć tylko ok. 90 proc. mocy, nie zawsze też udaje się usunąć z destylatu wszystkie niepożądane smaki oraz zapachy – to może być zresztą dodatkową zaletą, bo nie wszystkim zależy na idealnie czystym spirytusie, a preferują swoisty, ‘bimbrowaty’ smak..

Kolumna rektyfikacyjna jest wyraźnie wyższa od pot-stilla, bo ma przynajmniej 100 cm wysokości. Prócz tego, nowoczesna kolumna powinna mieć dwa systemy odbioru, np. LM+OVM. Pot-stillom wystarczy natomiast nawet 30 cm wysokości, ale gdy chcemy na takim potstilu robić także mocny 90% alkohol, zalecana będzie wysokość minimum 70-80 cm. 

Czym jest kolumna Aabratek?

Klasyczna kolumna do rektyfikacji jest wysoka, co bywa problemem dla użytkowników. Dlatego powstał model Aabratek, dostępny m.in. w ofercie dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54, który ma pochyloną głowicę pod kątem 100-110 stopni. Pochylenie zmniejsza wysokość destylatora o ponad 30 cm, a jakość destylatu pozostaje taka sama jak przy głowicy klasycznej (pionowej).